Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Δεν θα τιμήσουν την Ποντιακή Γενοκτονία στη Κομοτηνή, για να μην…προκαλέσουν!‏

 H Θράκη του παραλόγου...

Ζήτημα έχει προκύψει στην Κομοτηνή με την απόφαση να μην εορταστεί η Γενοκτονία των Ποντίων στις 12 Μαίου. Το θέμα έφτασε μέχρι το δημοτικό συμβούλιο, όπου εκτυλίχθηκαν διάλογοι του παραλόγου.
Ο εορτασμός των Ποντίων τέθηκε προ ημερησίας διατάξεως στην ίδια συνεδρίαση 12 Μαΐου 2011 του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής η παράταξη του «Σπάρτακου» μέσω του επικεφαλής του Νεκτάριου Δαπέργολα.

Αφορούσε στη διερεύνηση των προθέσεων της δημοτικής αρχής σε σχέση με την επικείμενη στις 19 Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, δεδομένου ότι αν και επισήμως ανακηρυγμένη από το Ελληνικό Κοινοβούλιο κανείς δεν την τιμούσε επίσημα στην πόλη μας τα προηγούμενα χρόνια.


Oι μόνοι που πραγματικά την τιμούν αλλά με κάπως…διαφορετικό περιεχόμενο είναι οι τουρκόφρονες μέσα στο Προξενείο Κομοτηνής ή με διάφορες προκλητικές εκδηλώσεις στη μνήμη του φασίστα γενοκτόνου Μουσταφά Κεμάλ.

 Το κείμενο που κατέθεσε ο «Σπάρτακος» στο δημοτικό συμβούλιο είχε ως εξής:

«Στις 19 Μαίου η Ελλάδα θυμάται και τιμά τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Δεν μπορώ να προσπεράσω το γεγονός ότι ο Δήμος μας δεν κάνει κάποιαν εκδήλωση μνήμης για να τιμήσει τους αδικοχαμένους παππούδες μας, τους ανθρώπους που ξερρίζωσαν μαζί τους φεύγοντας μιά ιστορία 2500 ετών από την γή του Πόντου. Και μιλάμε για μια πόλη κι έναν δήμο με χιλιάδες Πόντιους πρόσφυγες, που ήρθαν στη θρακική γη σε κύματα, από την δεκαετία του 1920 μέχρι τις μέρες μας, είτε απευθείας από τον Πόντο είτε μέσω Ρωσίας, Γεωργίας, Καζακστάν κτλ.


Στη Θράκη του παραλόγου, στις 19 Μαΐου, θα τιμήσουμε ιδιωτικώς, χωρίς δηλαδή παρουσία θεσμικών αρχόντων, τη μνήμη των νεκρών μας, ενώ ταυτόχρονα κάποιοι από την Τουρκία θα κάνουν πομπή με τα αυτοκίνητά τους πρός τη Θεσσαλονίκη με συμμετοχή ντόπιων μουσουλμάνων από Κομοτηνή και Ξάνθη για να τιμήσουν τον αυτουργό της σφαγής Μουσταφά Κεμάλ πασά.


Με τη σύντομη αυτή παρέμβαση θα ήθελα να θέσω το Δημοτικό Συμβούλιο προ των ευθυνών του και να πάρει μιά καθαρή θέση για το θέμα. Πολλοί κάτοικοι της Κομοτηνής νιώθουν προσβεβλημένοι από αυτήν την πράξη. Πώς είναι δυνατόν σήμερα κάποιοι να τιμούν στην Ελλάδα τον Μουσταφά Κεμάλ έχοντας απέναντί τους την σιωπή των θεσμικών παραγόντων; Πάρτε μιά θέση! Είναι καιρός να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας»…

 Η απάντηση ήταν ότι πράγματι τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος δεν προέβαινε σε εκδηλώσεις και ουσιαστικά καλώς έπραττε, επιλέγοντας τη γραμμή της μη όξυνσης των παθών, πράγμα που θα γίνει και φέτος. Όσο για την έννοια του πατριωτισμού, επισήμανε προς τον επικεφαλής του «Σπάρτακου» ότι μαλλον υπάρχει ανάμεσά τους απόκλιση ως προς τι σημαίνει «πατριωτισμός». Ο τελευταίος (σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο) μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα και ενίοτε για λόγους εθνικού συμφέροντος μπορεί να εμφανίζεται ακόμα και με μορφές που θυμίζουν φοβικότητα ή και ενδοτικότητα. Ο ίδιος λοιπόν και η παράταξή του διατηρούν τον πατριωτισμό τους, όπως είπε, αλλά επιλέγουν να μην…προκαλούν.

Πηγή:  tourkikanea

newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου