Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Με σπρέι και σκουπιδιάρικα θα χτυπήσουν το παραεμπόριο


Την ικανοποίηση τους για το νέο μέτρο εκφράζουν οι φορείς της αγοράς
Στην άμεση καταστροφή των κατασχεμένων προϊόντων, τα οποία διακινούνται μέσα από το δίκτυο του παρεμπορίου, είτε είναι... εισαγόμενα είτε είναι εγχώρια και δεν συνοδεύονται από τα νόμιμα παραστατικά στοιχεία, θα προχωρούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, σύμφωνα με τροπολογία πουπρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Παράλληλα ενισχύονται οι ελεγκτικές αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας και των Κλιμακίων Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαιθρίου Εμπορίου, παρέχοντας τους - σχετικά με το παραεμπόριο - τις ελεγκτικές αρμοδιότητες του Σ.Δ.Ο.Ε, και επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα συνδρομής της ΕΛΑΣ, εφόσον κρίνεται σκόπιμο.

Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ.Ντ. Ρόβλιας, παρουσία του γενικού γενικού γραμματέα Εμπορίου κ.Στ. Κομνηνού «η νομοθετική ρύθμιση επιβάλει άμεση και επιτόπου καταστροφή των προϊόντων του υπαίθριου παραεμπορίου. Η καταστροφή θα γίνεται είτε με ρίψη εντός απορριμματοφόρων, είτε με ανεξίτηλο σπρέι, είτε με άλλο άμεσο και πρόσφορο τρόπο. Παράλληλα επιταχύνουμε και απλοποιούμε τις διαδικασίες καταστροφής των προϊόντων παραεμπορίου που κατάσχονται σε αποθηκευτικούς χώρους».


Σύμφωνα με τους εμπορικούς συλλόγους ο ετήσιος τζίρος του παρεμπορίου ανέρχεται στα 25 δισ. ευρώ, ενώ ζητούν από την πολιτεία την επιπλέον θωράκισης των τελωνείων για το κυνήγι του λαθρεμπορίου.


Αυτό όμως που λίγοι γνωρίζουν είναι πως πλέον ένα σημαντικό ποσοστό από τις "μαιμούδες" που κυκλοφορούν στα στέκια του παραεμπορίου δεν προέρχονται πλέον από χώρες της Ασίας αλλά κατασκευάζονται στην Ελλάδα, όπως μάλιστα καταγγέλουν μέλη διάφορων βιοτεχνικών επιμελητηρίων, το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει την εμφάνισή τους δεκάδες μονάδες παραγωγής πλαστών προιόντων κυρίως στης περιοχές της Λάρισας και των Ιωαννίνων.


PROTO THEMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου