Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε κι εφέτος η μνήμη του Φρουρού και προστάτου της πόλης του Άργους, Αγίου Πέτρου, Επισκόπου Άργους, του Σημειοφόρου και Θαυματουργού.
Με την εντυπωσιακή παρουσία χιλιάδων πιστών, που προσήλθαν για να τιμήσουν τον «Μέγα εις την ταπείνωσιν, μέγα εις την αρετήν και την αγιότητα, μέγα εις την γραφίδα και τον λόγον, μέγα ως επίσκοπο της επαρχίας μας και αστέρα ολόκληρης της Ορθοδοξίας» και παρουσία τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, την παραμονή (2α Μαΐου) τελέστηκε μέγας πολυαρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων Μονεμβασίας και Σπάρτης κκ Ευσταθίου, Άρτης κκ Ιγνατίου, Αυλώνος κκ Χριστοδούλου, Πατρών κκ Χρυσοστόμου, Αργολίδος κκ Ιακώβου του και Ποιμενάρχου της Τοπικής Εκκλησίας και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κκ Καλλινίκου.
Αμέσως μετά ακολούθησε η λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου,παιανιζούσης της Δημοτικής Φιλαρμονικής Άργους , ενώ το φιλόχριστο πλήθος παρακολούθησε με θρησκευτική κατάνυξη την πομπή.
Την κυριώνυμον ημέρα (3η Μαΐου) τελέστηκε πανηγυρική πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κκ Ευσταθίου και με την παρουσία των ως άνω Μητροπολιτών.
Μετά το περας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η καθιερωμένη εκδήλωση του συλλόγου ΑΡΓΕΙΩΝ Ο ΄΄ΔΑΝΑΟΣ΄΄ προς τιμήν του προστάτη του συλλόγου Αγιου Πέτρου. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ύμνους προς τον Άγιο Πέτρο - Προσφώνηση του Προέδρου του Συλλόγου Αργείων «Ο ΔΑΝΑΟΣ» κ. Δημ. Παπανικολάου. - Ευχές Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ.κ. Ιακώβου - Απονομή τιμητικών διακρίσεων. - Χαιρετισμό από τον Εκπρόσωπο του Συλλόγου των εν Αθήναις και Πειραιεί Αργείων «Ο ΑΤΡΕΥΣ» και βράβευση επιτυχόντων μαθητών στα Α.Ε.Ι. - Απονομή βραβείων σε αριστούχους αποφοίτους Δημοσίων Γενικών Λυκείων Άργους σχολικού έτους 2009-2010 από τον Σύλλογο Αργείων «Ο ΔΑΝΑΟΣ».
Τον Πανηγυρικό της εορτής εκφώνησε ο κ. Γεώργιος Καζάς, Φιλόλογος, τ. Γυμνασιάρχης, Δ/ντής Ραδιοφωνικού Σταθμού Ι εράς Μητροπόλεως Αργολίδας. Οπως και κάθε χρόνο ο ποιστάμενος του καθεδρικού ιερού ναού του Αγίου Πέτρου , ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλής (πρόεδρος του Ι.Σ.Κ.Ε.) φρόντισε με κάθε λεπτομέρεια για την καλύτερη διεξαγωγή των εορταστηκών εκδηλώσεων προς τιμήν του πολυούχου του Αργους Αγίου Πέτρου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ.κ. Ιάκωβος, από το 1985, όταν ανέλαβε τα επισκοπικά του καθήκοντα, έθεσε ως πρωταρχικό του μέλημα την εκπλήρωση του πόθου και των προσπαθειών όλων των προκατόχων του, να επανέλθουν δηλαδή εις την πόλη του Άργους τα σεπτά Λείψανα του Αγίου Πέτρου.
Ο Θεός ευλόγησε τις συνεχείς προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου και με την συνδρομή ειδικών επιστημόνων τα Ιερά Λείψανα περί τον μήνα Αύγουστο του 2008 εντοπίστηκαν εις την Ρωμαιοκαθολική Μονή της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, εις την Ρώμη.
Με την αρωγή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, δωρίζονται από την Ρωμαιοκαθολική Μονή στον Μητροπολίτη Αργολίδος και έτσι εξασφαλίζεται η επιστροφή των Ιερών Λειψάνων από την Ρώμη εις το Άργος( 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2008). Άγιος Πέτρος (Επίσκοπος Άργους) Ο Επίσκοπος Άργους Άγιος Πέτρος είναι πολιούχος της πόλης του Άργους και η μνήμη του τιμάται στις 3 Μαΐου. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από εύπορη οικογένεια, η οποία διακρινόταν για την ευσέβεια και φιλανθρωπία της.
Στην οικογένεια ήταν πέντε αδέρφια, τα οποία είχαν ασπαστεί τον χριστιανισμό και μαζί με τους γονείς βοηθούσαν τους απόρους. Απο αυτούς, ο Πάτρος επέλεξε να ακολουθήσει το μοναχικό σχήμα. Ο τότε Πατριάρχης Νικόλαος Α΄ ο Μυστικός εκτιμώντας τα προσόντα και την αρετή του μοναχού Πέτρου, θέλησε να τον χειροτονήσει επίσκοπο Κορίνθου.
Ο Πέτρος όμως αρνήθηκε με αποτέλεσμα να χειροτονηθεί μητροπολίτης ο αδερφός του ο Παύλος. Κατα τη διάρκεια της θητείας του μόνασε σε μοναστήρι της επικράτειας του αδερφού του. Μετά τον θάνατο του τελευταίου τον διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο.
Απο τη θέση αυτή έκανε μεγάλες αγαθοεργίες καθώς και πολλά θαύματα. Το 920 μ.χ. μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, για να λάβει μέρος σε σύνοδο που είχε συγκαλέσει ο Πατριάρχης Νικόλαος επί αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Πορφυρογεννήτου. Εκοιμήθη στο Άργος σε ηλικία 70 ετών και τάφηκε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Το λείψανό του όμως κλάπηκε απο τον Λατίνο επίσκοπο Σιγούντο Νάνι το 1421 και μεταφέρθηκε αρχικά στο Ναύπλιο και στη συνέχεια στο εξωτερικό. Επι αρχιερατείας του Μητροπολίτου Ιακώβου Β΄ επεστράφησαν τα λείψανα του Αγίου Πέτρο στο Άργος.
Στην μνήμη του Αγίου Πέτρο κατασκευάστηκε καθεδρικός ναός στην πόλη του Άργου που θεμελιώθηκε το 1859 επι Επισκόπου Γεράσιμου Παγώνη και εγκαινιάστηκε στις 18 Απριλίου 1865.
Έχει διαστάσεις 35 μ. μήκος και 15 μ. πλάτος. Είναι βασιλική με τρούλο, εσωτερικά τρίκλιτη με δυο σειρές πεσσών, έξη και έξη.
Το τέμπλο είναι εξαιρετική τέχνης, ξυλόγλυπτο, έργο του Ι. Μαγιάση (1889). Ο Ναός φέρει τρεις κόγχες και είναι τρισυπόστατος.
Το βόρειο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, διότι παλιά υπήρχε Ναΐσκος εκεί πλάι, τον οποίον κατεδάφισαν όταν έγινε ο νέος Ναός. Το νότιο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο που θεωρείται ως ο πρώτος κηρύξας στο Άργος τη νέα θρησκεία.
Όλος ο Ναός είναι αγιογραφημένος με τον Παντοκράτορα να δεσπόζει στον τρούλο. Πρόκειται για ναό εξαιρετικής ομορφιάς και χάρης.
Ενημέρωση Ευάγγελος Μπουγιώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου