Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ο Τσοχατζοπουλος πήρε μίζα ακόμα και 6 ημέρες πριν από τη σύλληψή του!


Της Αννας Kανδύλη
Οι μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα πηγαινοέρχονταν σε λογαριασμούς που ήλεγχε ο Ακης Τσοχατζόπουλος ακόμα και έξι ημέρες πριν από τη σύλληψή του! Ούτε μία εβδομάδα προτού οι ανακριτές Γαβριήλ Μαλλής και Γιάννης Σταυρόπουλος, που χειρίστηκαν την υπόθεση με τα περιουσιακά του στοιχεία, εκδώσουν το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του, κι ενώ ο κλοιός είχε αρχίσει ήδη να σφίγγει γύρω του, ο πρώην υπουργός συνέχιζε τη δράση του. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που η τράπεζα Morgan Stanley έστειλε πριν από λίγες ημέρες στις ελληνικές δικαστικές Αρχές, ποσό ύψους 40.000 ευρώ μεταφέρθηκε από την Ελβετία σε λογαριασμό στην Ελλάδα. 


Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης 11 Απριλίου 2012, οι αστυνομικοί εμφανίστηκαν με το ένταλμα σύλληψης στο χέρι στον πεζόδρομο της Διουνυσίου Αρεοπαγίτου. Έξι ημέρες νωρίτερα, στις 5 Απριλίου, στον λογαριασμό 51-61012 του εξαδέλφου του, Νίκου Ζήγρα, κατατέθηκαν από τη ulufield -μία από τις υπεράκτιες εταιρείες μέσω της οποίας διακινήθηκε μαύρο χρήμα από τις μίζες των εξοπλιστικών- 40.000 ευρώ, με δικαιούχο στην Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδας την Παρασάτιδα Τσάκου, η οποία συνδέεται, κατά τις δικαστικές Αρχές, με την offshore Morelia Trading S.A. των Οράτιου και Κύρου Μελά. Εταιρείες που, σύμφωνα με τους ανακριτές, αποτελούσαν μέρος «ενός καλά στημένου δικτύου εταιρειών και τραπεζικών λογαριασμών», το οποίο, με τη συνδρομή «ειδικών, δραστηριοποιείτο στο εξωτερικό και ήταν σε θέση να διακινήσει μεγάλα χρηματικά ποσά, εξυπηρετώντας τους σκοπούς της οργάνωσης…». 

Οπως αποκαλύπτει η Real news, η τράπεζα Morgan Stanley στην Ελβετία, απαντώντας στους ανακριτές, έστειλε στοιχεία για λογαριασμούς που ο Α. Τσοχατζόπουλος χρησιμοποιούσε με «βιτρίνα» τον εξάδελφο και συγκατηγορούμενό του Ν. Ζήγρα. Μετά την απόφαση του τελευταίου να συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές, άναψε το «πράσινο φως» ώστε να ανοίξουν οι λογαριασμοί στους οποίους εμφανιζόταν ως δικαιούχος αλλά στην πραγματικότητα ανήκαν στον πρώην υπουργό.

Διακινήθηκαν 850.000 ευρώ

Από τον συγκεκριμένο λογαριασμό μόνο τη διετία 2010-2012 φαίνεται να διακινήθηκαν 850.000 ευρώ, τα οποία πιστώνονταν από την Nulufield σε άλλα πρόσωπα και εταιρείες που ο Α. Τσοχατζόπουλος χρησιμοποιούσε για να χάνεται η διαδρομή του μαύρου χρήματος και μέσω αυτών κατέληγαν τοις μετρητοίς στον ίδιο.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία που η τράπεζα έστειλε στις ελληνικές Αρχές βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα: 

α) Σε άλλο λογαριασμό του Ν. Ζήγρα στη Morgan Stanley Ελβετίας, με αριθμό 051 52486, εισήλθαν οι μισές από τις επιταγές του Φουάντ Αλ Σαγιάντ -ο οποίος καταζητείται- προς την Blue Bell S.A. και P&A Investments S.A., συνολικού ποσού περίπου 16 εκατ. ελβετικών φράγκων. Το ποσό αυτό θεωρείται ότι είναι μέρος από τις μίζες για το αντιαεροπορικό σύστημα Tor-M1. 

β) Φαίνεται η μεταφορά 6,2 εκατ. δολ. στην Τράπεζα Κύπρου στην Κύπρο, σε λογαριασμό της Torcaso.

γ) Επιβεβαιώνεται η κατάληξη μεγάλου μέρους των χρημάτων σε εταιρείες ελεγχόμενες από τους συγκατηγορούμενους χρηματιστές του Α. Τσοχατζόπουλου Μελά ή Αντωνιάδη - ήτοι τις εταιρείες Morelia Trading S.A., Victorel Investment S.A. και Juniper Commerce LTD που χρησιμοποιούσε ο πρώην υπουργός για να εισπράττει τα «μαύρα» χρήματα στην Ελλάδα.

δ) Προκύπτει η μεταφορά χρημάτων στους λογαριασμούς της Ultramar και, εν συνεχεία, στη Nulufield, από τους οποίους δεσμεύτηκαν 2,2 εκατ. ελβετικά φράγκα για χάρη των ελληνικών Αρχών. 

Σήμερα η πρώτη δίκη για τον Ακη

Σήμερα ο Ακης Τσοχατζόπουλος κάθεται για πρώτη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καθώς ξεκινά η πρώτη του δίκη που αφορά ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες την τριετία 2006-2009. Εν αναμονή, από ημέρα σε ημέρα, και του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο θα καθορίζεται ποιοι και με ποιες κατηγορίες θα παραπεμφθούν για την υπόθεση που αφορά τα περιουσιακά, στη σημερινή δίκη ο Α. Τσοχατζόπουλος καλείται να αποδείξει και να δικαιολογήσει τις διαφορές που εντοπίστηκαν στα πόθεν έσχες του. Κομβικό σημείο και στην υπόθεση αυτή είναι η αγορά του νεοκλασικού της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η απόκρυψη του οποίου ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει η εισαγγελική έρευνα στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκε η διαδρομή του μαύρου χρήματος από τα εξοπλιστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου