Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

'' ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ''...

ΛΕΕΙ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ...
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup, ότι η πολιτική συμφωνία σχετικά με τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου αποτέλεσε «μια ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης»,... 
η οποία, παρά τις οδυνηρές πτυχές της, αποτρέπει την άτακτη χρεοκοπία της και της δίνει τη δυνατότητα να κάνει με αποφασιστικότητα μια νέα αρχή.
Η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα τα ξημερώματα περιλαμβάνει τη φορολόγηση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ κατά 6,75% και κατά 9,9% όσων υπερβαίνουν αυτό το ποσόν.
Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι λόγω της προδιαγραφόμενης απειλής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κλείσουν τράπεζες στην Κύπρο και του συνεπακόλουθου χάους, κατέστη εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη η αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων.
Όπως πρόσθεσε ο Μ. Σαρρής, αντί του προτεινόμενου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κουρέματος των καταθέσεων κατά 40%, επετεύχθη ένα εφάπαξ τέλος αλληλεγγύης επί των καταθέσεων, το οποίο θα συνοδεύεται από ισόποση ανταπόδοση του συγκεκριμένου ποσού με μετοχές συγκεκριμένων τραπεζικών οργανισμών.
Ο Σαρρής ανέφερε ότι ύστερα από τη σκληρή διαπραγμάτευση αποφεύχθηκαν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Επίσης, τα Ταμεία Προνοίας ημικρατικών και τραπεζικών οργανισμών διατήρησαν την αυτονομία τους, ενώ αποφεύχθηκε η, όπως τη χαρακτήρισε, χειρίστη εξέλιξη της επιβολής φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί ως βοήθεια στην Κύπρο θεωρείται βιώσιμο και διαχειρίσιμο και δεν θα αποτελέσει δυσβάσταχτο βάρος για τις επόμενες γενιές.
Εξάλλου, ειδικές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα έως την επόμενη Τρίτη, που θα ανοίξουν οι τράπεζες, για υλοποίηση του μέτρου της αποκοπής του τέλους αλληλεγγύης από τις καταθέσεις.
Εντός του τριημέρου, και οπωσδήποτε πριν την Τρίτη, θα πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως η Βουλή για να εγκρίνει τα νομοσχέδια, που θέτουν σε εφαρμογή τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup .
Ο κ. Σαρρής σημείωσε ότι η Βουλή της Κύπρου έχει επιδείξει ωριμότητα και κατανόηση στα θέματα του μνημονίου και γνωρίζει ποιές επιλογές είχε η κυπριακή αντιπροσωπεία στη σύνοδο του Eurogroup .Στις διαπραγματεύσεις, που διήρκεσαν περισσότερο από δέκα ώρες, είχαν τεθεί στο τραπέζι πολύ σκληροί όροι και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες υπήρξαν συνεχείς εμπλοκές και ρήξεις στις διαβουλεύσεις, με την κυπριακή αντιπροσωπεία να αποχωρεί σε κάποιες περιπτώσεις από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Μάλιστα, κυκλοφόρησε στους δημοσιογραφικούς κύκλους και η φήμη ότι ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, προειδοποίησε και με αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση.

Την Τετάρτη στη Μόσχα ο Σαρρής

Την Τετάρτη, αντί για την αρχικά προγραμματισμένη επίσκεψή του τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί η μετάβαση στη Μόσχα του Κύπριου υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, για συνομιλίες με τη ρωσική κυβέρνηση.
Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Σαρρή θα βρεθεί το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου δανείου από τη Ρωσία, η δυνατότητα σύναψης νέου δανείου και το ενδεχόμενο αγοράς κυπριακής τράπεζας με ρωσικά κεφάλαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου