Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Καλή σαρακοστή


Kαθαρή Δευτέρα σήμερα και ξεκινάει η Σαρακοστή, αν και μερικοί έχουν όλο τον χρόνο..σαρακοστή.  
Λίγη Ιστορία λοιπόν…
Η Σαρακοστή ονομάζεται έτσι, γιατί περιλαμβάνει σαράντα ημέρες νηστεία. Η ονομασία Τεσσαρακοστή καταρχάς σήμαινε την τεσσαρακοστή ημέρα πριν το Πάσχα, γρήγορα όμως το όνομα δόθηκε σε όλη την περίοδο της νηστείας πριν το Πάσχα!  Πολλοί εκλάμβαναν και τη Μεγάλη Εβδομάδα ως συμπεριλαμβανόμενη στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, οπότε ο χρόνος των τεσσαράκοντα ημερών διευρυνόταν. Ο χαρακτηρισμός “Μεγάλη” δε δίνεται για τη μεγάλη διάρκειά της, αλλά για τη σημασία της, σε ανάμνηση των Παθών του Χριστού.
Νηστεία
Σε όλες τις ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής, τηρείται αυστηρή νηστεία εκτός του Σαββάτου και της Κυριακής, όπου γίνεται κατάλυση οίνου και ελαίου, επιτρέπεται δηλαδή η κατανάλωση κρασιού και λαδιού. Στις υπόλοιπες ημέρες η νηστεία συνίσταται σε ξεροφαγία , δηλαδή σε φυτικές τροφές χωρίς έλαιο.  Τα προς κατανάλωση νηστίσιμα τρόφιμα της περιόδου αυτής, αλλά και οποιαδήποτε έχουν σχέση με αυτή ονομάζονται σαρακοστιανά σε αντίθεση με τα πασχαλινά.
Εκφράσεις
Χαρακτηριστική είναι η ελληνική ερωτηματική δημώδης έκφραση: “Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;” που συνηθίζεται να λέγεται σκωπτικά για πρόσωπα που αρέσκονται να παίρνουν μέρος σε κάθε συμβάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου