Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Χαλκιδική: Το σκάνδαλο Σημίτη - Πάχτα που υιοθέτησαν όλες οι επόμενες κυβερνήσεις


Φωτογραφία που είχε δημοσιεύσει το Όριον στο αφιέρωμά του
για τον χρυσό της Χαλκιδικής το έτος 2001
Μέγα σκάνδαλο πρώτης γραμμής διεπράχθη από τους αρμοδίους πολιτικούς που υπέγραψαν με αποικιοκρατικές συμβάσεις, την εκχώρηση των ορυχείων και μεταλλείων χρυσού της Χαλκιδικής προς εκμετάλλευση στους ξένους (;) πειρατές χρυσού. Το σκάνδαλο αυτό ξεκίνησε με πρωταγωνιστή τον κ. Πάχτα και την κυβέρνηση Σημίτη και φέρει και την υπογραφή του Άκη Τσοχατζόπουλου! Την νομιμοποίησε η κυβέρνηση του ΓΑΠ και την προστατεύει η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά! Το Όριον είχε ασχοληθεί με την υπόθεση τον Νοέμβριο του 2011 και για του λόγου το αληθές παραθέτουμε πιο κάτω το σχετικό δημοσίευμα.

Το σκάνδαλο σχετίζεται αρχικώς με την τιμή πώλησης. Μόλις 11 εκατομμύρια ευρώ ήταν το τίμημα που κατέβαλε η Hellas Gold, (ή Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. με μετόχους την καναδική Eldorado Gold S.A με 95% και με 5% η ΑΚΤΩΡ Α.Ε που ανήκει στην οικογένεια του Γ., Μπόμπολα) μέσω σύμβασης που υπέγραψε με το Ελληνικό Δημόσιο, κατόπιν μεσολάβησης του Χρ. Πάχτα, τότε υφυπουργού Οικονομίας και σημερινού δημάρχου του Δήμου Αριστοτέλη. Η σύμβαση έγινε χωρίς διαγωνισμό (!), με απευθείας ανάθεση σε μια εταιρεία που είχε δημιουργηθεί δυο ημέρες πριν (με μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ!!!) και με απαλλαγή της από οποιαδήποτε ευθύνη αποκατάστασης περιβαλλοντικών ζημιών που είχαν γίνει από την καναδική TVX Gold (έφυγε νύχτα από τα μεταλλεία Κασσάνδρας αφήνοντας απλήρωτους 472 εργαζόμενους – συνολικό χρέος της προς...
τους εργαζόμενους: 17 εκατ. ευρώ).


Το κέρδος των μετόχων της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" ( Τίμις, Μπόμπολας, Κούτρας) ανέρχεται σε 95,7 εκατ. ευρώ από την τμηματική πώληση της εταιρείας στη μητρική πολυεθνική European Goldfields. Η αγοραία αξία των μεταλλείων, όπως υπολογίστηκε από διεθνή οίκο έξι μήνες μετά την πώλησή τους από το Ελληνικό Δημόσιο, ήταν 408 εκατ. ευρώ, δηλαδή 37 φορές παραπάνω. Αυτό δεν εμπόδισε την τότε ελληνική κυβέρνηση να επιδοτήσει την “Ελληνικός Χρυσός” με 15.000.000 ευρώ.
Στα 2.300.000.000 ευρώ ανέρχεται η σημερινή αξία των μεταλλείων στο χρηματιστήριο του Τορόντο μετά την απόκτηση του 95% των μετοχών από την European Goldfields, μια πολυεθνική εταιρεία με έδρα τον Καναδά πίσω από την οποία βρίσκονται funds και τράπεζες όπως η JP Morgan και η Goldman Sachs!
Στα 15.436.000.000 (!) ευρώ υπολογίζεται η αξία των μεταλλευμάτων που βρίσκονται στα μεταλλεία της Χαλκιδικής.
Το κέρδος του Ελληνικού Δημόσιου υπολογίζεται σε 0 ευρώ! Σύμφωνα με τον Μεταλλευτικό Κώδικα, ο ορυκτός πλούτος ανήκει αποκλειστικά στις εταιρείες που τον εκμεταλλεύονται και δεν προβλέπεται η απόδοση δικαιωμάτων στο Δημόσιο από την εκμετάλλευσή του. Γι’ αυτό άλλωστε η Τρόικα αρνήθηκε να αποδεχθεί τα μεταλλεία της Χαλκιδικής στις εγγυήσεις που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση για τη δανειακή σύμβαση.
Όσοι αντιδρούν είναι... αναρχικοί;

Το μεταλλείο που θέλει να κατασκευάσει η European Goldfields δεν θα είναι ένα υπόγειο ορυχείο με στοές όπως πιθανώς φαντάζονται πολλοί αλλά μια επιφανειακή εκμετάλλευση που θα αποσπά τον χρυσό κατόπιν επεξεργασίας του εδάφους με κυάνιο, μετατρέποντας την γη σε απόρριμμα και αφήνοντας τοξικά κατάλοιπα, κυρίως κυάνιο, αρσενικό και θειικό οξύ.
  • 0.8 γραμμάρια ανά τόνο είναι η περιεκτικότητα σε χρυσό του εδάφους στην περιοχή.
  • 18 τόνοι εξορύγματος χρειάζονται για να γίνει ένα χρυσό δαχτυλίδι.
  • 2 χιλιόμετρα θα είναι η διάμετρος του ανοιχτού ορύγματος που θα συνοδεύεται από λίμνες αποβλήτων όπου θα «αποθηκεύονται» τα τοξικά υγρά.
  • 3.000 στρέμματα δάσους θα καταστραφούν για να υλοποιηθεί το έργο και θα τα εκμεταλλευτεί η εταιρεία.
  • 200 εκατ. τόνοι προβλέπεται να εξορυχθούν μέσα στα επόμενα χρόνια σύμφωνα με το σχέδιο της εταιρείας. Τα 2.500 χρόνια που λειτουργούν μεταλλεία στην περιοχή εξορύχθηκαν 30 εκατ. τόνοι, από τους οποίους οι 20 εκατ. τόνοι μετά το 1927 από τον Μποδοσάκη.
  • 15.000.000 μ3: η ποσότητα νερού που αντλείται σήμερα ετησίως στην περιοχή των μεταλλείων, ξεπερνώντας την ετήσια κατανάλωση νερού ολόκληρου του νομού Χαλκιδικής.
  • 691.000 λίτρα: η μέση κατανάλωση νερού ανά κιλό παραγόμενου χρυσού.
Πέρα όμως από την κατασπατάληση του νερού, οι συνέπειες ενός ατυχήματος είναι ανυπολόγιστες. Το 2000, στη Baia Mare της Ρουμανίας διέρρευσαν από εξορυκτική μονάδα χρυσού 100.000 κυβικά μέτρα νερού με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις κυανίου και άλλων βαρέων μετάλλων στον ποταμό Tisla και από εκεί στον Δούναβη, πλήττοντας εκτός από τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία, δηλητηριάζοντας το πόσιμο νερό, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες ψάρια και νεκρώνοντας τα οικοσυστήματα. Το περιβαλλοντικό ατύχημα στη Baia Mare θεωρείται το πιο καταστροφικό στην ιστορία της Ευρώπης μετά του Τσέρνομπιλ. Η καταστροφικότητα λοιπόν των μεταλλείων στις Σκουριές της Χαλκιδικής δεν αφορά μόνο τα γύρω χωριά, αλλά το σύνολο της Χαλκιδικής (αφού θα καταστραφεί ο υδροφόρος ορίζοντας), και σε περίπτωση ατυχήματος και τη Θεσσαλονίκη και ποιος ξέρει μέχρι πού…

Ένα σκάνδαλο που αναδεικνύουν οι Γάλλοι, και κρύβουν τα ελληνικά κανάλια!

Το ελληνικό Ελντοράντο που ξεπουλήθηκε. Για περισσότερα από 35 χρόνια έκρυβαν με τον καλύτερο τρόπο τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδος που όμως είχε επισημάνει ο Δημήτρης Μπάτσης το 1947, σε Πανελλήνιο Συνέδριο που οργάνωσε στην Αθήνα παρουσίασε με αδιάσειστα στοιχεία στο βιβλίο του "Ο Ορυκτός πλούτος της Ελλάδας". Εκτελέστηκε μαζί με τον Μπελογιάννη και αυτός ήταν ο ουσιαστικός λόγος που έπρεπε να βγει από τη μέση... Τώρα που οδηγήθηκε η Ελλάδα στην οικονομική κατάρρευση πουλούν την ελληνική γη έναντι πινακίου φακής με την επαίσχυντη δικαιολογία της δημιουργίας θέσεων εργασίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου