Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον Άκη Τσοχατζόπουλο για το ανακριβές πόθεν εσχες

Οκτώ χρόνια φυλάκισης, πρόστιμο 520.000 ευρώ και δήμευση του ακινήτου του στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, είναι η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, για την υπόθεση ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες». Η απόφαση δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και ο πρώην υπουργός θα μεταφερθεί στις φυλακές για να εκτίσει την ποινή του...
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος έφθασε λίγο μετά τις 9 το πρωί στο κτίριο του Εφετείου, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Με το ένα χέρι στην τσέπη ο Ακης Τσοχατζόπουλος άρχισε να απολογείται όταν τον διέκοψε ο εισαγγελέας. «Παρακαλώ βγάλτε το χέρι από την τσέπη. Δείξτε λίγο σεβασμό στον χώρο», είπε ο εισαγγελέας.

Τότε, αντέδρασε ο κ. Τσοχατζόπουλος και απάντησε ότι ο σεβασμός δεν φαίνεται από το αν έχεις το χέρι στην τσέπη.

Κατά την αγόρευσή του ο εισαγγελέας ήταν καταπέλτης κατά του πρώην υπουργού θεωρώντας ότι με δόλο απέκρυψε περιουσιακά στοιχεία από το πόθεν έσχες του 2006.

Στην αγόρευσή τους οι συνήγοροι υπεράσπισης κκ. Γ. Παγορόπουλος και Π. Κοτσαλής επικαλέστηκαν την αναλογία δικαίουν και αναφέρθηκαν εμμέσως στην υπόθεση Μπακογιάννη-Κούβελου και πως αυτοί απηλλάγησαν. Εκτιμάται ότι θα του καταλογιστεί η μέγιστη των ποινών που είναι 10 χρόνια κάθειρξη.

Η πρόταση εισαγγελέα
«Ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου είναι η πλάνη» είπε ο εισαγγελέας και πρόσθεσε: «Πίστευε ότι δεν είχε υποχρέωση. Αυτός ο ισχυρισμός καταρρίπτεται από σειρά γεγονότων. Η διατύπωση του νόμου είναι σαφέστατη. Άλλωστε το επόμενο έτος δεν υποχρεούνταν να κάνει δήλωση πόθεν έσχες. Το ακίνητο της Κομνα Τρακα δηλώθηκε όταν αποκτήθηκε. Το 2004. Πολλά δε απο τα χρηματικά ποσά δεν δηλώνονταν. Οι αξιόποινες πράξεις έχουν τελεστεί απο τον κατηγορούμενο. Οι ενδείξεις έγιναν αποδείξεις. Να κηρυχθεί ένοχος».

Τι υποστήριξε ο Άκης Τσοχατζόπουλος
Δεν είχα καμία πρόθεση να αποκρύψω ο,τιδήποτε. Αυτό είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου επί 28 χρόνια. Να το κάνει μάλιστα το τελευταίο έτος που ήταν υπόχρεο να καταθέσει πόθεν έσχες; Δεν είχα καμία πρόθεση να καλύψω τίποτα. Υπήρχε μια αμέλεια. Ομολογώ ότι δεν ήξερα το νόμο του 2003. Για ακίνητο που αγοράστηκε το 2010 να το δήλωναν το 2009; Μάντισσα ήμουν; Και η λογίστριά μου, Ευφροσύνη Λαμπρόπουλου, πίστευε το ίδιο. Όταν το μάθαμε τα δώσαμε. Με ένα μήνα καθυστέρηση. Όσον αφορά στις καταθέσεις, στο πόθεν έσχες έχουμε μια πρόβλεψη στο περίπου για τις καταθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου