Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Αυτό που συνέβη στην Κύπρο είναι μόνο η… αρχή. Έρχεται και η σειρά μας. Δεν υπάρχει εγγύηση των καταθέσεων.



Στην Φώτο τα λεφτουδάκια των κορόιδων καταθέτων που πιστεύουν τους προδότες  και…. φαγώθηκαν. Ξυπνάτε ρε ζώα επιτέλους. Μετά την συνθήκη της Λισσαβόνας δεν υπάρχει τραπεζική εγγύηση.

To Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, θα απορροφήσει τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Οι Κυπριακές Τράπεζες που διατηρούν υποκαταστήματα στην Ελλάδα είναι η Τράπεζα Κύπρου, η Λαϊκή Τράπεζα και η Ελληνική Τράπεζα. Το σύνολο των καταθέσεων Ελλήνων στα υποκαταστήματα των τραπεζών αυτών στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι ανέρχονται στα 14 δισ. Ευρώ, και αυτά είναι στο..στόχαστρο των λαμογιών.
Νομοτελειακά βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει επέκταση του "κουρέματος" των κυπριακών καταθέσεων και πέραν του 6,75% για τα ποσά μέχρι 100.000 ευρώ και 9,9% για ποσά από 100.001 ευρώ και πάνω από δεύτερη απόφαση του Eurogroup, μετά την διαρροή του κλίματος και των όσων λέχθηκαν στο 12ωρο Eurogroup.
"Όταν ποινικοποιούν το γεγονός ότι οι καταθέσεις της Κύπρου είναι επτά φορές μεγαλύτερες από το ΑΕΠ του κράτους και δήθεν αυτό δεν είναι σωστό και χαρακτηρίζουν την Κύπρο ως "πλυντήριο" της Ευρώπης" και ο Σόϊμπλε εκφράζει δήθεν αδιαφορία για το αν θα βγει η Κύπρος από την ευρωζώνη, τότε το δεύτερο "κούρεμα" είναι πολύ κοντά και θα είναι στο ύψος ή και πιο "βαθύ" του σημερινού" Αλλά όλα δείχνουν ότι σε λίγο κάτι ανάλογο έρχεται και στην Ελλάδα και μάλιστα φαίνεται ότι αυτό έρχεται πολύ σύντομα και με το δίλημμα έτοιμο: "Θέλετε κούρεμα καταθέσεων ή μείωση μισθών και συντάξεων;".
Αυτό θα είναι το ερώτημα που θα λανσάρει η τρόικα το ερχόμενο καλοκαίρι ή και ενωρίτερα, δεδομένης τις αποτυχίας όλων των εισπρακτικών μέτρων. Τα περίπου 180 δισ. των ελληνικών καταθέσεων θα είναι, κατά τα φαινόμενα η δεξαμενή που θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας!
Και επειδή στην χώρα λίγοι πλέον, συγκριτικά, έχουν σοβαρές καταθέσεις και οι πολλοί είναι αυτοί που παίρνουν μισθούς και συντάξεις, αυτό θα περάσει και πολύ πιο εύκολα απ'ότι πιστεύεται. Το ύψος του "κουρέματος" θα εξαρτηθεί από την ανάγκη σε ρευστότητα που θα έχει προκύψει το καλοκαίρι.
Οι τραπεζίτες στην Ελλάδα είναι αυτή την στιγμή τρομοκρατημένοι από την παγκόσμιας πρωτοτυπίας απόφαση την οποία την χαρακτηρίζουν "τρομακτικά επικίνδυνη": "Ποιος διασφαλίζει σήμερα στους καταθέτες στις χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ότι δεν θα επιβληθούν στο μέλλον ανάλογα μέτρα για την χρηματοδότηση των ελλειμμάτων τους" αναρωτιέται έμπειρο τραπεζικό στέλεχος στο BHMA και η απάντηση είναι απλή : Κανένας και τίποτα....
Ήδη την Τρίτη αναμένεται φρενίτιδα αναλήψεων από της κυπριακές τράπεζες που θα κρατικοποιηθούν στην Ελλάδα. Λαϊκή, Κύπρου κλπ, θα κάνουν πολύ καιρό να συνέλθουν.
Ότι και να λέει ο Στουρνάρας περί "εγγύησης καταθέσεων", ή ο Ο.Ρεν ότι "Δεν θα ξανασυμβεί". Ποιος τους πιστεύει μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί
Η ουσία είναι ότι οι Έλληνες καταθέτες στην Κύπρο θα χάσουν κάπου 1,5 δισ. ευρώ και ότι η μόνη ασφάλεια για τις καταθέτες σε Ελλάδα και Κύπρο δείχνει ότι βρίσκεται σε τραπεζικά ιδρύματα εκτός ευρωζώνης...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου