Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Έρχονται καλές μέρες για τους ..Μυλοποταμίτες, Καλαματιανούς, και άλλους..ευγενείς… αγρότες …καλλιεργητές.



 Με απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης, προσφέροντας μια αξιόπιστη και κερδοφόρα εναλλακτική καλλιέργεια στους αγρότες
Ελεύθερη και πάλι η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα. Το «πράσινο φως» για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης ανάβει η κυβέρνηση ύστερα από δεκαετίες απαγόρευσης στη χώρα μας, προσφέροντας μία αξιόπιστη και κερδοφόρα εναλλακτική πρόταση στους Έλληνες αγρότες.
Πέρα από το επίμαχο συνθετικό «κάνναβη», η κλωστική (βιομηχανική) κάνναβη δεν έχει κανένα άλλο κοινό με την ινδική κάνναβη. Το είδος αυτό, που είναι κοινώς παραδεκτό ότι είναι ακίνδυνο, βρίσκει πλήθος βιομηχανικών εφαρμογών
Το «άνοιγμα» της συγκεκριμένης καλλιέργειας, που από τη δεκαετία του '50 είχε απαγορευτεί στη χώρα κατά παρέκκλιση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, επέρχεται με την κατάθεση προς ψήφιση τις επόμενες μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης με αντικείμενο τον Κώδικα για τα ναρκωτικά.
Νομοσχέδιο
Με το σχέδιο νόμου «Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών», που πέρασε ήδη από τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, προωθείται η εξαίρεση από τις ουσίες που υπάγονται στα ναρκωτικά των προϊόντων κλωστικής κάνναβης (Sativa L).
Συγκεκριμένα, στο άρθρο1 του νομοσχεδίου περί εξαρτησιογόνων ουσιών αναφέρεται ότι «στις παραπάνω ουσίες (ναρκωτικές ουσίες) δεν περιλαμβάνονται τα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα που προκύπτουν από την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και συγκεκριμένα μέχρι 0,2%, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L, οι έλεγχοι τήρησης των όρων και προϋποθέσεων και κάθε σχετικό θέμα».
Μέχρι σήμερα, όμως, η κλωστική κάνναβη δεν μπορούσε να καλλιεργηθεί στη χώρα μας λόγω της βοτανικής συγγένειας που έχει με την ινδική κάνναβη, η οποία είναι ναρκωτικό (μαριχουάνα), γιατί θεωρούνταν και το είδος αυτό ως ναρκωτική ουσία σύμφωνα με τις απαγορεύσεις του Νόμου 3459/2006 «Κώδικας Νόμων για τα Ναρκωτικά». Ωστόσο, η περιεκτικότητα της κλωστικής κάνναβης σε THC (τετραϋδροκανναβινόλη), μια ψυχοτρόπος ναρκωτική ουσία, είναι μικρότερη από 0,2%, πράγμα που σημαίνει ότι για να υπάρξει επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό από την κατανάλωσή της θα πρέπει να καταναλωθούν τεράστιες ποσότητες με μόνο μία φορά.
Ο παραγωγός υποχρεούται επίσης να διατηρεί τις συσκευασίες των σπόρων που χρησιμοποίησε, ώστε να αποδεικνύεται η ακρίβεια της δηλώσεως του παραγωγού όσον αφορά την ποικιλία που χρησιμοποίησε, σε πιθανούς ελέγχους. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, η περιεκτικότητα των σπόρων της κλωστικής κάνναβης σε THC δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,2%. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η ομαλή καλλιέργεια του φυτού. Οι ποικιλίες που επιτρέπονται στη Γαλλία να καλλιεργούνται είναι:
Ποικιλίες για παραγωγή ινών Beniko, Carmagnola, Cs, Delta Liosa, Delta 405, Fedora 17, Futura 75, Fibranova, Red κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου