Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Το πάνε από αναβολή σε αναβολή με …τις τράπεζες …κλειστές.



Την  Τρίτη στις 6 το απόγευμα θα συνέλθει τελικά η Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να εξετάσει το επίμαχο νομοσχέδιο, που προνοεί μεταξύ άλλων το κούρεμα κυπριακών καταθέσεων.
Η απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια της πρωινής σύσκεψης στην Ολομέλεια, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το σώμα για τα τεκταινόμενα και τις τελευταίες εξελίξεις.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σώματος, επειδή ακριβώς υπάρχουν τροποποιήσεις επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου, χρειάζεται χρόνος για να μελετηθούν από την Επιτροπή Οικονομικών για να κατατεθεί στη συνέχεια με τη μορφή κατεπείγοντος ενώπιον της Βουλής.
Μετά τις τροποποιήσεις, το νομοσχέδιο θα παραπεμφθεί εκ νέου για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο χρόνος συνεδρίας της οποίας αναμένεται να καθοριστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαβούλευση θα είναι συνεχής και ενδέχεται να αναβληθεί και αύριο η συνεδρία της Ολομέλειας.
 Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το κρατικό κανάλι, οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές και το επόμενο διήμερο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σκέψεις της Κεντρικής Τράπεζας είναι οι τράπεζες να μείνουν κλειστές και την Τρίτη αλλά και την Τετάρτη. Όπως είναι η κατάσταση τώρα, η ψήφιση του νομοσχεδίου για το κούρεμα δεν θα γίνει ούτε σήμερα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα υπάρχει διήμερη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο.
Την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης της Κύπρου, ζητεί ο καθηγητής Οικονομίας και μέλος της «Επιτροπής των Σοφών» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, Πέτερ Μπόφινγκερ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εξάπλωσης της ανασφάλειας μεταξύ των καταθετών και σε άλλες χώρες. Προτείνει δε τη σταθεροποίηση της Κύπρου χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών καταθετών. «Αυτή η δήθεν απαλλοτρίωση των επενδυτών δεν αποτελεί κίνδυνο μόνο για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, αλλά απειλεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ολόκληρη την ευρωζώνη» επισημαίνει ο κ. Μπόφινγκερ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Passauer Neue Presse» και προειδοποιεί για «μοιραίες συνέπειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου