Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

"Καμπάνα" 22% σε όσους δεν μαζεύουν αποδείξεις

Στο 22% θα ανέρχεται η «ποινή» φόρου η οποία θα επιβάλλεται στους φορολογούμενους που δεν θα συγκεντρώνουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013...  
Ο συντελεστής αυτός θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα συγκεντρώνει ο κάθε φορολογούμενος, εφόσον φυσικά υπάρχει τέτοια διαφορά.
Αυτό που προκύπτει είναι πως το καθεστώς αποδείξεων θα είναι πολλών ταχυτήτων, καθώς θα υπάρχει διάκριση μεταξύ μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίοι θα κληθούν να συγκεντρώνουν αποδείξεις προκειμένου να έχουν την έκπτωση φόρου.
Τα υψηλά εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ που δεν θα έχουν έκπτωση φόρου θα υποχρεωθούν και εκείνα με τη σειρά τους να συγκεντρώνουν αποδείξεις γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν “ποινή” που όπως φαίνεται κλειδώνει στο 22%.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως όποιος δεν μπορέσει να ξοδέψει περίπου το 1/4 του μισθού του θα τιμωρείται με υψηλότερη φορολογία.
Αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν υποχρεούνται στη συλλογή αποδείξεων, ωστόσο εφόσον η φορολόγηση τους θα γίνεται με βάση το σύστημα εσόδων – εξοδων, θα μπορούν να συγκεντρώνουν παραστατικά προκειμένου να εκπίπτουν ως δαπάνες από το φορολογητέο εισόδημά τους.
Αυτό το ενδεχόμενο που εξετάζει το υπουργείο αποτελεί κατάφορη αδικία, καθώς οι μισθωτοί και συνταξιούχοι εάν δεν συγκεντρώνουν αποδείξεις θα τιμωρούνται με υψηλότερη φορολογία, ενώ από την πλευρά τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες εάν δεν συγκεντρώσουν αποδείξεις δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά εάν συγκεντρώσουν τότε το ποσό αυτό θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημά τους. 
Το θέμα αυτό συζητήθηκε σήμερα στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών, Ιωάννη Στουρνάρα, τη συμμετοχή του αρμόδιου υφυπουργού, Γιώργου Μαυραγάνη, και άλλων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών ενόψει της ψήφισης στη Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου τις προσεχείς ημέρες.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθούν κίνητρα για τη συγκέντρωση αποδείξεων από τους φορολογούμενους.
Υπενθυμίζεται ότι υπόχρεοι στη συγκέντρωση αποδείξεων για το 2013 θα είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για το 25% του δηλωθέντος εισοδήματός τους και με ανώτερο όριο το ποσό των 10.500 ευρώ. 
Για το θέμα του γενικού γραμματέα εσόδων, οι ανακοινώσεις για το όνομά του αναμένονται να γίνουν την επόμενη εβδομάδα, ενώ όπως έγινε γνωστό μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας ήταν στα 1.052 δισ. ευρώ αυξημένα από πέρυσι το 2011 που ήταν 1.049 δισ. ευρώ. 
Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου