Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Πολιτικός «μύλος» με τη λίστα Λαγκάρντ

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έφτασε στην Ελλάδα την Τετάρτη αεροπορικώς και όχι την Πέμπτη μέσω Πάτρας και μεταμφιεσμένος όπως γράφτηκε. Είχε φροντίσει προηγουμένως...
εντέχνως να διαδώσει ότι θα έρθει την Πέμπτη και κανείς δεν φρόντισε να τσεκάρει μήπως έρχεται νωρίτερα.
Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να συναντηθεί με το δικηγόρο του. Η υπερασπιστική γραμμή του έχει αρχίσει να αποσαφηνίζεται τις τελευταίες μέρες, ο πρώην υπουργός θα υποστηρίξει ότι είναι θύμα σκευωρίας και θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει ότι είχε κίνητρο να αλλοιώσει τη λίστα υπέρ των συγγενικών του προσώπων (είχε τη δυνατότητα και το κίνητρο, υποστηρίζει το αίτημα των τριών κομμάτων για την προανακριτική) κάτι που βεβαίως προϋποθέτει, οι καταθέσεις των εξαδέλφων του στην HSBC της Γενεύης να είναι φορολογικά «καθαρές».
Την ίδια ώρα, στους οικονομικούς εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα έδωσαν δύο συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομικών.
Τα δύο πρόσωπα κλήθηκαν ενώπιον των εισαγγελέων να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις ώστε να αποσαφηνιστεί η πορεία των γεγονότων που ακολούθησαν την παραλαβή εκ μέρους του κ. Παπακωνσταντίνου της επίμαχης λίστας καταθετών στην τράπεζα HSBC, το 2010, από την τότε ομόλογό του, Κριστίν Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο συνεργάτες του πρώην υπουργού κλήθηκαν να απαντήσουν όσα γνωρίζουν για το πώς και από ποιον μεταγράφηκε το περιεχόμενο του CD σε ηλεκτρονικό στικάκι, ποιος κλήθηκε να προβεί στη μετεγγραφή του υλικού και εφόσον γνωρίζουν, ποιος αφαίρεσε από το επίμαχο αρχείο τα στοιχεία για τους λογαριασμούς, οι δικαιούχοι των οποίων είναι συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου.
Σήμερα το κατώφλι των οικονομικών εισαγγελέων αναμένεται να περάσουν οι τρεις συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και πιθανότατα θα πάρουν προθεσμία για να δώσουν τις εξηγήσεις τους σχετικά με την απαλοιφή των ονομάτων τους από την λίστα Λαγκάρντ.
Χάρις στον Παπακωνσταντίνου και τις ξαδέλφες του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατάφερε να ξεπεράσει την πρώτη «μπόρα» μετά την αποσαφήνιση του γεγονότος ότι η λίστα Λαγκαρντ «πειράχτηκε». Οι εταίροι του στη συγκυβέρνηση δείχνουν αποφασισμένοι να τον στηρίξουν, αυτό δείχνει άλλωστε και η σπουδή να στηθεί εδώλιο για τον Παπακωνσταντίνου με διαδικασίες-εξπρές. 
Ωστόσο ο Βενιζέλος δεν θα ξεπεράσει αυτό το σκόπελο τόσο εύκολα, η λίστα Λαγκάρντ βρισκόταν στα χέρια του για πολλούς μήνες και έμεινε ανεκμετάλλευτη. Το ότι και ο Διώτης αδράνησε δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογία. Τόσο στη ΝΔ, όσο και στη ΔΗΜΑΡ υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, για το αν θα πρέπει να αναζητηθούν τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες για την περίπτωση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είπε ευθέως, στη ΔΗΜΑΡ κάποιοι έχουν αρχίσει να το σιγοψιθυρίζουν. 
Και βεβαίως το όλον ΠΑΣΟΚ, ή ότι έχει απομείνει από αυτό δεν είναι στο πλευρό του. Η «παραπολιτική» που πρόσκειται στο Γ. Ραγκούση ξεσπαθώνει κάθε μέρα εναντίον του υπαινισσόμενη ακόμα και ότι εκείνος παραποίησε τη λίστα, ο δε Πάγκαλος μίλησε για πολιτικές ευθύνες για όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης Παπανδρέου. 
Υπάρχει βέβαια και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιθυμεί το σκαλπ του Βενιζέλου. Το δόγμα της Κουμουνδούρου είναι το «fiat justitia ruat caelum» που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει, «αν φάμε το Μπένι, η κυβέρνηση τελείωσε». 
Σε απόλυτη διαύγεια πάντως δεν βρίσκονται ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό φαίνεται από τις παλινωδίες και τις συνεχείς διαφωνίες για τις ευθύνες των κ. Γ. Παπανδρέου και Γ. Στουρνάρα, τους οποίους οι σκληροί του Ρεύματος ήθελαν οπωσδήποτε στο κάδρο: η πρόταση που κατατέθηκε τελικά δεν αναφέρεται σε αυτόν παρά το γεγονός ότι 4 μέρες νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε ότι «Ο ελληνικός λαός  δεν ξεχνά πως ο Παπανδρέου γνώριζε το περιεχόμενο της λίστας και ότι κ. Στουρνάρας σύρθηκε στο να αναζητήσει την αυθεντική λίστα κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή ύστερα από τρείς ολόκληρους μήνες. Χθες ο γραμματέας του ΣΥΝ που ρωτήθηκε σχετικά, είπε ευθέως πως δεν βλέπει πως εμπλέκεται ο κ. Στουρνάρας σε αυτή την υπόθεση.
Σε διαφορετικό μήκος κύμματος ωστόσο ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Σκουρλέτης δήλωσε ότι στο Νταβός οι κ.κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου κάθησαν με τους Ελβετούς τραπεζίτες να συζητήσουν για το περιεχόμενο των λιστών. 
Στοχεύοντας κυρίως στο Βενιζέλο, αλλά και σε όποιον βρει πρόχειρο για να πλήξει την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί από την πλευρά του σύγχυση και αποδυναμώνει τα όπλα του με αποτέλεσμα η υπόθεση να έχει γίνει μύλος…                 
Πηγή: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου