Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ερχονται και τα 9,2 δις

H Ελλάδα εξασφάλισε χθες και τη δόση Ιανουαρίου των 9,2 δισ. ευρώ, έπειτα από την απόφαση του Eurogroup, το οποίο «σημείωσε με ικανοποίηση ότι τα προαπαιτούμενα του Ιανουαρίου, που είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα, επετεύχθησαν». Από τα 9,2 δισ ευρώ, τα 7,2 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του προϋπολογισμού. Τα ποσά θα εκταμιευθούν την επόμενη εβδομάδα.

Ηταν ένα Eurogroup ανακούφισης για την Ελλάδα, με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να συγχαίρει τον Γιάννη Στουρνάρα για τη «σημαντική πρόοδο» που επετεύχθη. Τα προαπαιτούμενα ήταν κυρίως το φορολογικό νομοσχέδιο και η αύξηση της τιμής του ρεύματος. Στο ανακοινωθέν γίνεται αναφορά πάντως και στην επόμενη φορολογική ρύθμιση, για την οποία δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, για την απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος.

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ.Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέλεξαν επίσης χθες και επίσημα τον Ολλανδό Γερούν Ντέισελμπλουμ για τη θέση του προέδρου του Eurogroup. Ο Ντέισελμπλουμ διαδέχεται στη θέση αυτή τον Πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Εμφανώς συγκινημένος, ο λουξεμβούργιος Πρωθυπουργός έκλεισε την τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος του Eurogroup κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα, για την οποία είπε πως νιώθει «μεγάλο θαυμασμό και αγάπη».

Λίγο νωρίτερα, στο πλαίσιο του Eurogroup, ο κ. Στουρνάρας τον είχε ευχαριστήσει εκ μέρους του ελληνικού λαού για τη συμπαράστασή του στην ελληνική προσπάθεια σε μια δύσκολη στιγμή, που η χώρα κινδύνευσε να βρεθεί εκτός ευρώ. Τον Ντέισελμπλουμ δεν ψήφισε ο ομόλογός του από την Ισπανία Λουίς ντε Γκουίντος.
Μιλώντας στο πλευρό του Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο ολλανδός υπουργός έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα είναι πιστός στη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικοοικονομικού μοντέλου και επεσήμανε ότι μπορεί να συζητηθεί η ταχύτητα επίτευξης της δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά όχι η ίδια η ανάγκη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Οι τρεις προτεραιότητες του νέου προέδρου του Eurogroup, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να προχωρήσει το θέμα της ενοποίησης των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ, να συνεχιστεί η προσπάθεια δημοσιονομικής σταθερότητας και να υιοθετηθούν πολιτικές για την τόνωση της ανάπτυξης ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να καταπολεμηθεί η ανεργία.
Διαφωνίες υπήρξαν για το πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το ευρωπαϊκό ταμείο βοήθειας (ESM). Χώρες όπως η Γαλλία ζητούσαν να μπορεί να γίνεται απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM, αλλά διαφώνησαν η Γερμανία και σύμμαχοί της.
Στο Eurogroup συζητήθηκε ακόμη και το θέμα της βοήθειας προς την Κύπρο, χωρίς να ληφθεί οριστική απόφαση - όπως εξάλλου αναμενόταν.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Κύπρος και ανέφερε ότι προς το παρόν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Μεγαλονήσου είναι καλυμμένες. Οι αποφάσεις για την Κύπρο αναμένεται να ληφθούν τον Μάρτιο, όταν θα έχουν γίνει και οι εκλογές όπως έχει αφήσει να εννοηθεί το Βερολίνο.

Και χιούμορ

«Ολα τα ωραία πράγματα έχουν δυστυχώς ένα τέλος. Εκτός από τα λουκάνικα που έχουν δύο», απάντησε ο γνωστός για το χιούμορ του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε πώς αισθάνεται ύστερα από οκτώ χρόνια θητείας στην προεδρία του Eurogroup. Χθες ο Ζαν-Κλοντ χτύπησε για τελευταία φορά ως πρόεδρος του Eurogroup – το καμπανάκι της έναρξης του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης

Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2013/01/92.html#ixzz2Ih1Ly400

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου